دکتر ابراهیم جعفری
دکتر ابراهیم جعفری

دکتر ابراهیم جعفری

فرهنگی

دکتر حسن فضائلی پایه گذار ارزشیابی منابع خوراک دام در ایران

دکتر #حسن_فضائلی پایه گذار ارزشیابی منابع خوراک دام در ایران


دکتر حسن فضائلی سال ۱۳۳۴ در روستای نیوان نار شهرستان گلپایگان متولد شد. دوره  دبستان را در همان روستا و سیکل اول دبیرستان را در گوگد به پایان رساند. سال ۱۳۵۳ موفق به اخذ دیپلم کشاورزی شد.  لیسانس علوم دامی را در دانشگاه گیلان و کارشناسی ارشد را در دانشگاه تربیت مدرس به پایان رساند. سال ۱۳۸۰ موفق به اخذ مدرک دکتری تخصصی علوم دامی از دانشگاه کشاورزی پوترا (UPM) مالزی شد.

 دکتر فضائلی فعالیت خود را طی دوره دانشجویی از جهاد سازندگی استان گیلان آغاز کرد. سال ۱۳۷۲ به عضویت هیئت علمی دانشگاه تهران در آمد و مدتی بعد به موسسه تحقیقات علوم دامی کشور منتقل و به کار پژوهشی مشغول شد که تا کنون ادامه دارد.
 
 بخشی از فعالیت های عمده دکتر فضائلی به شرح  زیر می باشد:
 
  پایه گذاری پروژه ملی شناسایی و عمل آوری پسماندهای  کشاورزی و معرفی دانش فنیِ استفاده بهینه از آن ها در تغذیه دام، به طوری که  وارد چرخه تولید شده اند.
 
 ارتباط وهمکاری مشترک با دانشگاه های کشور و جذب ۱۱۰ پایان نامه تحصیلات تکمیلی در پروژه های دامپروری
 
 نویسنده ۵۰ مقاله و همکاری در انتشار ۱۲۰ مقاله در نشریات علمی و ترویجی داخلی و بین المللی
 
 ارائه ۷۰ سخنرانی در همایش های علمی و کارگاه های آموزشی ملی و بین المللی
 
 انتخاب پژوهشگر پیشکسوت عرصه دامپروری در هشتمین کنگره علوم دامی کشور در سال ۱۳۹۷
 
 انتخاب پژوهشگر برتر وزارت جهاد کشاورزی در شش دوره طی سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۳
 
 تدریس در دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، گیلان و زابل  

 یکی از مشکلات عمده صنعت دامپروری کشور محدودیت منابع قابل دسترس خوراک دام می باشد که می توان با استفاده از انواع باقیمانده های محصولات کشاورزی و فرآورده های فرعی کارخانجات مواد غذایی علاوه بر کاهش هزینه های پرورش دام ها در سطح کشور، آلودگی محیط زیست را نیز به حداقل رساند. استفاده حیوانات از این باقیمانده ها سبب خوداتکایی بیشتر درتامین نهاده های خوراک دام شده است.

 به عنوان مثال پسته به عنوان یک محصول استراتژیک جایگاه خاصی را بین تولیدات کشاورزی داشته و استفاده از محصولات فرعی آن در تغذیه دام کارگشاست. محصولات فرعی پسته شامل پوسته نرم روئی، خوشه، برگ و به میزان کمتر مغز و پوسته چوبی می باشد. تولید پسته در ایران سالانه حدود ۳۱۰ هزار تن بوده و  حدود ۴۰۰ هزار تن انواع فرآورده های فرعی را به همراه دارد. تحقیقات نشان می دهد که استفاده از این محصول به مقدار مناسب در تغذیه دام، باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی، کاهش آلودگی محیط زیست و هزینه های تغذیه دام نیز خواهد شد. دکتر فضائلی با همتی بلند و تحسین برانگیز با همکاری دانش آموختگان علوم دامی استان کرمان در این راستا گام برداشت؛ به گونه ای که  آثار عملی آن در نمایشگاه هایی که طی سال های متوالی به مناسبت هفته پژوهش برگزار می گردید، در معرض نگاه بازدیدکنندگان قرار می گرفت.

 تولید پروتئین از کود مرغی از دیگر دستاوردهای بزرگ تحقیقاتی دکتر فضائلی است که با فرآوری فضولات مرغ های تخم گذار ( عاری از عوامل بیماری زا برای دام های پرواری ) سهم قابل توجهی را در تغذیه گوساله و گوسفند پرواری به خود اختصاص می دهد.
 خوشبختانه پس از طی شدن مراحل پژوهش، با همکاری بخش خصوصی تولید پروتئین از کود مرغی به تولید انبوه رسیده و در دسترس دامداران قرار گرفته است.

 دکتر فضائلی در دهه ۱۳۷۰ خورشیدی پایه گذار پژوهش مشارکتی در ایستگاه تحقیقات دامپروری گلپایگان بود. یک نمونه آن بهبود مدیریت پرورش دام در واحدهای پرورشی بود که اثرات ان هنوز هم مشهود است.
 اینجانب در این زمینه مقاله ای را با عنوان
 " تحقیقات مشارکتی؛ حلقه گم شده توسعه علمی در ایران " نگاشتم که در سایت آخاله ( Akhale.ir ) در دسترس علاقه مندان است.

 بدون تردید دکتر حسن فضائلی را می توان یک چهره عاشق و جریان ساز دانست که حاصل مجاهدت های علمی او گام نهادن در مسیر خوداتکایی و تحقق اقتصاد مقاومتی است. این دانشمند بی ادعا  که دارای منش اخلاقی علمی مانند مطالعه مستمر، فروتنی، نقد پذیری و ... می باشد، علاوه بر کسب افتخاراتی که به آن ها اشاره گردید، سال جاری از سوی
 " #فرهنگستان_علوم " که بالاترین مرجع علمی کشور به شمار می رود، به عنوان
 " #مهندسبرجستهکشاورزی " انتخاب گردید.

 با لطف خداوند متعال این پژوهشگر برجسته با بیش از ۴۰ سال تلاش، همچنان در صحنه های علمی کشور می درخشد.
شالوده زندگی دکتر فضائلی را می توان در این بیت شعر خلاصه کرد:

   ما زنده به آنیم که آرام نگیریم
  موجیم که آسودگی ما عدم ماست

 امید است دانش پژوهان؛ به ویژه همشهریان عزیز ایمان، پشتکار و خلاقیت این چهره درخشان علمی را در جهت توسعه کشور، الگوی فعالیت های خود قرار دهند.

.










































.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.