دکتر ابراهیم جعفری
دکتر ابراهیم جعفری

دکتر ابراهیم جعفری

فرهنگی

جهادگر شهید مهندس محمد وکیلی فرد یاور محرومان کردستان*

*جهادگر شهید مهندس محمد وکیلی فرد یاور محرومان کردستان* 

 ابراهیم جعفری



 ۱۵ اسفند سالروز شهادت مهندس محمد وکیلی فرد که اتفاقاً با *روز درختکاری* و آغاز *هفته منابع طبیعی* همزمان گردیده، انگیزه و فرصتی را ایجاد نمود تا پس از ۳۶ سال با این جهادگر مشتاق فلاح تجدید میثاق نماییم.

 بدون تردید یکی از افتخارات جهاد سازندگی گلپایگان این است که *خاستگاه آغازین* فعالیت این چهره سخت کوش در عرصه *کشاورزی و منابع طبیعی* بود.

شهید وکیلی فرد اولین دوره از فعالیت جهادی را با حضور در کمیته کشاورزی و اجرای طرح های زیربنایی از جمله *احیای قنات ها* آغاز کرد و با دعوت از استادان دانشگاه و پژوهشگران به منطقه، از دیدگاه های علمی آنان در پیشرفت طرح ها استفاده نمود و آثاری از توسعه در روستاها را بنیان نهاد. 


محمد همگام با فعالیت در عرصه کشاورزی به منظور پشتیبانی از رزمندگان در مناطق جنگی ایلام حضور یافت. بعد از چندماه فعالیت که با خاطرات دلنشینی همراه بود، دانشگاه ها ( پس از انقلاب فرهنگی ) بازگشایی شدند؛ از این رو برای تداوم تحصیل به دانشگاه بازگشت. 

یادآوری یک خاطره از حضور او در حین بمب باران ایلام و آزادی دهلران، خالی از لطف نیست. هنگام رساندن ارزاق به مردم، محمد تلاش می کند یک گونی محتوی مواد غذایی را به محل دیگری حمل کند؛ اما شناختی از مسیر و  مقصد نداشته است. در حالی که گونی را بر دوش کشیده بود، از یک فرد محلی آدرس مقصد را سوال می کند که آن فرد با این تصور که شغل محمد باربری است و سواد ندارد، پس از راهنمایی به او می گوید تابلو محل بالای سر شماست؛ *سواد چیز خوبی است* . پ

پس از تکمیل مقطع کارشناسی از دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، جهت بررسی وضعیت کشاورزی *جزیره مینو در آبادان* و *پیشگیری از تلف شدن نخل های خرما در این جزیره* ، به منطقه جنوب عزیمت کرد و طرح هایی را به ستاد بازسازی مناطق جنگی ارائه داد و مدتی هم در منطقه بر طرح ها نظارت داشت. شهید وکیلی فرد  برای دوستان تعریف می کرد اجرای این طرح ها به گونه ای بود که گلوله های توپ هم از سوی ایران و هم از سوی عراق، از بالای سر او و همرزمانش عبور کرده و آنان در محاصره تبادل آتش قرار داشتند!    


 با فرا رسیدن زمان سربازی، محمد تصمیم گرفت خدمت خود را در *استان محروم کردستان* گذرانده تا با رفع مشکلات کشاورزان سهمی در *فقرزدایی* آن منطقه داشته باشد. حضور موثر این چهره خدوم در کردستان منشاء تحولاتی در کشاورزی استان گردید که روایت آن از زبان جناب آقای *مهندس مهرفرد* معاون وزارت جهاد کشاورزی از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۹ ( در دو مقطع زمانی ) خواندنی است. آقای مهرفرد که از بنیانگذاران جهادسازندگی کردستان است، در مورد نقش شهید وکیلی فرد در کردستان موارد زیر را یادآور می شود:


دیدگاه های کارشناسی محمد در مراجع ذیصلاح مانند شورای کشاورزی استان، استانداری و ... نقش تعیین کننده ای داشت؛ زیرا از دانش کافی و اعتماد به نفس لازم برخوردار بود.
شهید وکیلی فرد به شدت دارای روحیه پژوهشی بود و همواره از مسئولان در رابطه با ضعف تحقیقات کشاورزی انتقاد داشت و آنان را به امر خطیر تحقیق دعوت می کرد.

 در جلسه های برنامه ریزی و هماهنگی اجرای طرح ها، مسائل و مشکلات را مطرح می ساخت و با مسامحه کاری ها برخورد جدی داشت. بن بست ها را درهم می شکست و راه حل های متعددی برای رفع موانع و پیشبرد اهداف مطرح می ساخت.
 در جلسات حتی تا پای مجادله و درگیری، از حق کشاورزان محروم دفاع می کرد؛ به گونه ای که این موضوع در فعالیت های ایشان در هیئت واگذاری زمین استان، آشکارا خود را نشان می داد.
 در مقابل فئودال ها و افراد چاپلوس قاطع و صریح بود و به هیچ وجه تحت تاثیر قرار نمی گرفت؛ به همین دلیل واسطه گران و سودجویان از این گونه برخوردهای ایشان ناراحت بودند.
 به دلیل مدیریت و توان بالای علمی،  مسئولیت هایی از سوی وزارتخانه به او واگذار می گردید که از جمله آن ها حضور در اجلاس اکو به عنوان نماینده ایران و در عین حال جوان ترین فرد شرکت کننده در اجلاس، پس از مسافرت آیت الله خامنه ای ( در زمان ریاست جمهوری ) به پاکستان و نیز شرکت در جلسات کشاورزی در باره گندم دیم مرکز به عنوان نماینده وزارت جهاد سازندگی بود.

 شهید وکیلی فرد روستا را به عنوان محور تولید می شناخت و در کنار ارائه طرح های زیربنایی تلاش می کرد تا نهاده های کشاورزی در موقع مناسب و با حداقل قیمت در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
از سوی دیگر با مدیریت محمد بر اجرای دو طرح سنابل ۱ و ۲ ، تنها در مرحله اول حدود ۳۰۰ تن افزایش تولید گندم در کردستان را به همراه داشت.
 در زمینه جذب نیروهای متخصص، با دانشگاه ها و مراکز علمی ارتباط برقرار می کرد و از کانال های مختلف برای خدمت در جهاد سازندگی کردستان اقدام به جذب آنان می نمود.
در هر نشستی تحلیل های تازه داشت و با امیدواری در جهت رفع مشکلات راه حل ارائه می داد. عنصر تفکر و تدبیر در تصمیم گیری های او نقش اساسی داشت و از رکود و انجماد و راه حل های قالبی فاصله می گرفت.

 سرانجام این چهره خستگی ناپذیر با کوله باری از خدمت عاشقانه جان خود را در مسیر آرمانش بر کف نهاد؛ به همین دلیل در مراسم شب هفت این شهید، گروه زیادی از همکارانش در جهاد سازندگی استان کردستان که به گلپایگان آمده بودند، او را یار کردستان خطاب می کردند.

   در پیام مهندس بیژن نامدار زنگنه وزیر وقت جهادسازندگی پس از شهادتش آمده بود که:
برادر شهید مهندس محمد وکیلی فرد؛ جهادگری که به عشق خدمت به محرومان و روستائیان پا به جهاد گذاشت، لحظه ای از تلاش و ایثار دست نکشید و کوله بار سنگین انقلاب را بر دوش کشید. او با تلاش خستگی ناپذیر و با خون خود روستاهای خشکیده را آبیاری کرد.
 روستائیان محروم و جهادگران کردستان ارزش خدمات شهید وکیلی فرد را خوب می شناسند و از تحولاتی که این جهادگر مخلص در آن دیار محروم به وجود آورد، به خوبی آگاهند و هیچ زمانی فراموش نخواهند کرد.

 به روان تابناک او و پدر بزرگوارش زنده یاد حاج محمدرضا وکیلی فرد که همواره جهادی بودن را افتخار خود می دانست و چنین فززند شایسته ای را به جامعه تقدیم کرد، درود می فرستیم

 در پایان شعری را که عموی فرهیخته این شهید بزرگوار جناب آقای عبدالحسین وکیلی فرد در وصفش سروده است، تقدیم حضور خوانندگان عزیز می نمایم:

محمد چه گفتت سحرگه سروش
که آوای لبیک ات آمد به گوش

محمد چه در سینه داری نهان
که هرگز نگفتی، نکردی عیان

گمانم زِ سازی است که مطرب نواخت
صدای قُم ارجع از آن ساز خاست

که خیمه به دشت جنون بُرده ای
وضو را تو در شط خون کرده ای

نماز شهادت به خون در خوش است
به درگاه او جسم بی سر خوش است

 شهادت گوارایت ای مرد مرد
غمت را تو دیدی که با ما چه کرد؟


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.